Show translate page
Banner

Text: Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen

Sedan jag skrev min senaste artikel till Helande Löv, har jag bytt jobb. Nu jobbar jag privat, vilket är mycket spännande. Till min mottagning kommer något friskare patienter än jag träffat inom offentliga vården, men alla har något eller några symptom som de kämpar med. Detta har fått mig att fundera och be mycket över vad jag kan lära ut för "knep och redskap" som skulle ge klienten något att ta med sig hem från mottagningen redan efter första besöket.

Hantering av ångest
Både du och jag känner säkert av ångest ibland. Det kan bero på yttre omständigheter, jobbiga eller oväntade händelser. Eller så kan det ha samband med stress, utbrändhet, sömnproblem, depression mm. Även normala större förändringar i livet som puberteten, självständighetsutvecklingen, äktenskapet, föräldraskapet, pensioneringen och åldrandet kan vara tillräcklig förklaring till tillfälliga ångestkänslor. Alltså är det i sig inget att bekymra sig över, men det vore ändå bra att ha några knep i ärmen som man kunde använda sig av genast då man känner att ångesten är på kommande, för att den inte ska bli onödigt tuff.

Be i tungor
Min favoritmetod är att be i tungor - det rekommenderar jag också varenda kristen patient jag har. Då vi inte ber med förnuftets ord, så är vi fria från alla funderingar, prestationskrav, stress och även känslorna stabiliseras snabbt. Det fungerar alltid. Men det kräver att vi ber i tungor även utan ångest, för att hålla motorn igång. Annars kan det bli som flera patienter sagt, att de känner sig osäkra på om det verkligen är "riktigt tungotal" eller om de bara hittar på orden själv - och då fungerar det inte ångestdämpande om man börjar fundera och grubbla. Alltså receptet lyder: be i tungor 15 minuter fyra gånger dagligen, samt även tio minuter vid behov utan risk för överdosering.

Andas djupt
Det andra jag tycker nästan lika bra om, och som också fungerar vid annat än ångest – till exempel för att somna eller annars slappna av, för att lugna sig om man är oroad eller rastlös och även vid vissa smärttillstånd, är: att andas djupt. Andas in djupt, håll sedan ett par sekunders paus innan du andas ut. Gör utandningen något långsammare än inandningen. Redan detta lugnar ner parasympatiska nervsystemet, vilket får pulsen att bli långsammare, svetsskovet och darrningarna att upphöra osv. Men det minst lika viktiga: be till Jesus samtidigt, be att du får andas in den rogivande helige Andes närvaro och andas ut allt det jobbiga eller oroande. Då behöver du inte heller vara det minsta rädd för att andningsövningarna börjar påminna om mindfulness-övningar, utan det är Jesus som står vid rodret. Receptet för detta kunde lyda: andas in Guds Ande och ut all oro i lugn takt morgon och kväll, samt vid behov. Inte heller här föreligger någon risk för överdosering.

Hantering av overklighetskänslor
I samband med svårare ångest, vid lättare psykossymptom, vid traumatisering eller vid chock kan man känna någon form av overklighetskänsla. Att man inte riktigt lyckas greppa stunden och verkligheten, utan kanske känner sig rädd för att man ska "flippa" eller bli värre sjuk, eller kanske "försvinna". Det kan kännas mycket obehagligt och skrämmande. Men också för detta har Gud gett oss behändiga hjälpmedel. Använd dem några gånger fastän du mår bra och inte lider av overklighetskänslor åtminstone för stunden, för då minskar din rädsla för dessa symptom eller kanske du får tillfälle att dela med dig av råden till någon som lider av dylika symptom.

Aktivera dina sinnen
Tacka Gud för att Han skapat alla dina sinnen. Och aktivera sedan vart och ett av dina sinnen, ett åt gången genom att använda dem. Det hjälper nämligen dig otroligt konkret att återfå känslan av verklighet. Titta på något där du befinner dig, t ex på en lampa eller en tavla, och tacka samtidigt Gud för din syn. Lyssna på något ljud där du befinner, t ex klockans tickande eller billjud från vägen, och tacka samtidigt Gud för din hörsel. Grip tag i något med dina händer och stampa emot något med dina fötter. Om du sitter på en stol så kan du t ex krama om armstöden eller stolsitsen med bägge händerna, och sparka av dig skorna och känna golvet under dina fotsulor. Glöm inte att tacka Gud för känseln. Försök sniffa runt i utrymmet och kolla om du upptäcker någon doft. Ute finns alltid dofter och lukter, men oftast också inomhus - kanske din egen parfym eller instängd dammlukt. Försök känna dofterna/lukterna en stund, och tacka Gud för luktsinnet. Ifall du har en pastill eller ett tuggummi tillgängligt kan du även testa smaksinnet och tacka Gud för det. Receptet lyder: aktivera alla dina sinnen, en stund ett åt gången och tacka Gud för dina fungerande sinnen. Gör det gärna en gång per dag, och vid behov utan övre gräns.

Sorg och bekymmer
Alla drabbas vi ibland av sorg och bekymmer, det kan ingen av oss undvika här på jorden. Jag vill nästan påstå att hanteringen av dessa tillstånd är ganska likadan oberoende av om det är fråga om mindre bekymmer eller stor katastrof. Förstås behöver man använda dessa redskap flitigare i ju svårare situation det är fråga om.

Ge bekymmer till Jesus
Ge konkret ditt bekymmer till Jesus. Gör det i bön med hjälp av en bild eller en konkret övning. Om du gillar bilder, kan du se dig själv överlämna t ex hela tunga ryggsäcken med bekymmer till Jesus vid korset. Eller om du har lättare att göra något konkret, så kan du ta en tidning, en scarf, eller en penna och låta vänstra handen symbolisera dig själv och högra handen Jesus. Flytta föremålet som representerar alla dina bekymmer från vänster till höger hand medan du ber och tackar Jesus för att Han dött för dig på korset och villigt står där redo för att ta emot hela din börda.

Be om förlåtelse
Ofta är skuldkänslor förknippade med våra bekymmer eller vår sorg. Därför är det bra att du också ber Jesus om förlåtelse, samt förlåter de inblandade och dig själv i samband med bönen ovan. Att få bli förlåten och förlåta har enormt stor betydelse för vår inre frid som igen är den absolut bästa medicinen mot oro och bekymmer.

Jesus är med
En annan viktig övning är att påminna sig själv om att Jesus är med mig även just nu denna stund, oberoende av vad som hänt och hur det känns. Att du är trygg hos Jesus just nu. Tacka också Jesus för frälsningen, det påminner dig konkret att du kan finna din trygghet och ro hos Jesus även i denna jobbiga situation. Det är bäst att du talar ut detta högt, och det kan vara bra att även skriva det - ju fler sinnen du aktiverar för att ta emot denna sanning, desto effektivare är det.

Du kanske kände igen de flesta redskapen, verktygen och knepen som något som du automatiskt utan råd utifrån redan gör. I så fall är jag jätteglad och tacksam. Men jag är också glad och tacksam ifall någon av läsarna får nytt hopp genom att öva upp användningen av dessa verktyg tillsammans med Jesus. Det absolut viktigaste och enormt stora är att Jesus är med dig i varenda situation - men också det måste du påminna dig om i bön, genom att be i tungor, i lovprisning och förstås genom att läsa Guds Ord. Det är inte fråga om krav eller prestation, det är friskvård. Minst lika viktigt som regelbunden motion, hälsosamma matvanor etc.

Mikaelas råd

Be i tungor 15 minuter fyra gånger dagligen, samt tio minuter vid behov.

Andas in djupt, håll sedan ett par sekunders paus innan du andas ut. Gör utandningen något långsammare än inandningen. Be till Jesus samtidigt, be att du får andas in den rogivande helige Andes närvaro och andas ut allt det jobbiga eller oroande.

Aktivera alla dina sinnen, en stund ett åt gången, och tacka Gud för dina fungerande sinnen. Gör det gärna en gång per dag, och vid behov.

Ge konkret ditt bekymmer till Jesus.

Tacka Jesus för frälsningen, det påminner dig konkret att du kan finna din trygghet och ro hos Jesus.