Show translate page
Banner

Helande löv ställde några frågor till Raimo och Kaarina. Så här svarade de:

Hur var det att bli mor- och far- föräldrar?
Mormor: Det var spännande, härligt men också utmanande. Det är oförglömliga stunder när man får träffa sina barnbarn för första gången. Morfar: Man ser på barnbarnen på ett annat sätt än sina egna barn. Jag har mer tålamod och tid att se dem som individer. Tacksamhet är känslan som kommer mest upp när jag tänker mig själv som morfar och farfar. 

Hur ofta träffar ni era barnbarn och vad gör ni då?
Mormor: Vi träffar dem cirka en gång i månaden förutom vårt yngsta barnbarn som bor längre bort. Det träffar vi några gånger per år. Morfar: När viktiga händelser i barnens liv äger rum vill vi gärna finnas på plats.
Mormor: Vi är ute mycket i trädgården. De får lära sig mycket om ”naturens underbara värld”. Vi spelar även mycket spel och läser. Barnbarnen ber mig ibland berätta om min egen barndom Det tycker de är spännande att lyssna på. Morfar: När barnbarnen är på besök rör vi oss i skogen. Vi följer spännande spår och tittar på skogens liv. På gården spelar vi fotboll.

Vad kan det vara för problem? Hur löser ni det?
Mormor: Om man envist håller fast vid sitt eget sätt att göra och tänka blir det konflikter. Det behövs flexibilitet och tålamod. Bönen och Guds Ord är självklart en stödjepelare i livets krångliga växtvärk. Morfar: Problem kan uppstå om man tvingar på sina egna åsikter alltför ivrigt. Att lyssna är som medicin.

Så här säger Hanna Rantamaula, dotter till Raimo och Kaarina.

Hur ska en bra mormor och morfar vara?  
De ska vara intresserade av barnbarn-en. Det är guld värt att kunna berätta om sina egna ”upptäckter”, farhågor, svårigheter, rädslor, glädjeämnen och ställa frågor och kunna känna att de lyssnar. Jag blir väldigt glad när mamma och pappa ringer med jämna mellan-rum och frågar hur Serafina mår och vad hon har lärt sig. Jag är väldigt tacksam över att de bär barnbarnen i sina böner och på det sätt banar väg för att de blir precis det som de är skapta och designade till.